Ingrediënten
- 1 kilogram kruimige aardappel (geschild, in stukken)
- 500 gram zuurkool
- 75 gram boter
- 200 gram mager gerookt (vega) spek (in blokjes)
- 100 milliliter melk (warm)
- optioneel : (vega) kookworst / mosterd
Bereidingswijze
- Kook de aardappelen met zout in 20 minuten gaar.
- Kook intussen de zuurkool met een scheut water 20 minuten.
- Optioneel: leg de kookworst in verpakking met een paar gaatjes erin geprikt bovenop de zuurkool en laat mee koken.
- Smelt de helft van de boter en bak hierin de spekblokjes uit.
- Giet de aardappelen af, giet de melk erbij, voeg de rest van de boter toe en stamp tot een gladde puree.
- Giet de zuurkool af en schep deze met de spekjes (en in plakjes gesneden kookworst) door de puree.
- Verwarm de stamppot nog even – goed roerend – en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Heerlijk met mosterd.