Ingrediënten voor 2 personen
- 1 uitje
- 500 gr witlof
- 30 gr boter
- 30 gr bloem
- 2 theelepel suiker
- 700 ml groentebouillon (Maggi)
- 1 blaadje laurier
- 200 ml kookroom
- peper en zout
- peterselie om te garneren
- Amandelschaafsel om te garneren
Bereidingswijze
- Hak het uitje fijn. Smelt de boter in een (soep)pan. Bak de ui een paar minuutjes. Snijd de witlof in reepjes, verwijder eventueel het middelste harde gedeelte, dit maakt de soep iets bitterder.
- Voeg de witlof toe aan de pan en bak kort mee. Voeg de suiker en bloem toe en roer er door. Giet dan beetje bij beetje de bouillon erbij en blijf goed roeren. Als alle bouillon in de pan zit dan voeg je het laurierblaadje toe en breng je de soep zachtjes aan de kook. Laat ca. 10 minuutjes koken.
- Verwijder de laurier. Pureer de soep fijn met de staafmixer, in een blender kan eventueel ook. Voeg de kookroom toe en roer er door. Breng de soep eventueel nog op smaak met een beetje peper en zout. Garneer de soep voor het serveren met wat geroosterd amandelschaafsel en verse peterselie.
- Tip: ook lekker met gebakken (vega)spekjes