Ingredienten 4 tot 6 personen

  • ▢3 uien
  • ▢6 teentjes knoflook
  • ▢300 gr wortel
  • ▢2 stengels bleekselderij
  • ▢bakolijfolie
  • ▢500 gr gehakt, alleen rund of half rund/half varken
  • ▢zout
  • ▢zwarte peper
  • ▢1 volle el tomatenpuree
  • ▢2 blikken Mutti polpa, tomatenblokjes
  • ▢300 ml rode wijn
  • ▢200 ml melk
  • ▢1 bouillonblokje, liefst deze paddenstoelen, maar rund kan ook
  • ▢1 tl gedroogde oregano
  • ▢1 tl suiker
  • ▢½ tl nootmuskaat
  • ▢handje verse basilicum, blaadjes fijngehakt
  • ▢Parmezaanse kaas
  • ▢om te serveren: spaghetti, tagliatelle, pappardelle of waar je zin in hebt, 80 – 100 gr pasta per persoon

Bereidingswijze

  • Hak de uien, knoflook, wortel en bleekselderij helemaal fijn in de keukenmachine. Kan natuurlijk ook met de hand met een scherp koksmes, dan ben je alleen iets langer bezig.
  • Zet in de tussentijd een grote braadpan op je kookplaat en verwarm op middelhoge stand. Schenk 2 eetlepels bakolijfolie in de pan en zet het vuur iets hoger. Rul het gehakt snel gaar, bestrooi tussentijds met zout en peper en schep daarna uit de pan.
  • Zet het vuur lager, schenk weer 2 eetlepels bakolijfolie in de pan en voeg het fijngehakte groentemengsel toe met een snuf zout. Bak dit 10 minuten terwijl je regelmatig roert. Let op dat het niet bruin wordt, zet dan het vuur wat lager. Voeg de laatste minuut de tomatenpuree toe en bak deze mee.
  • Schep het gehakt weer in de pan en schenk de polpa erin samen met de rode wijn en melk. Verkruimel het bouillonblokje erboven en roer de oregano, suiker en nootmuskaat erdoor. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat minstens 3 uur pruttelen met de deksel iets schuin op de pan. Roer regelmatig en proef ieder uur even. Voeg eventueel nog zout toe tussentijds als je vindt dat de saus het nodig heeft.
  • Ik vind ‘m zelf het allerlekkerst na een uurtje of 5, maar als je wilt kun je al eerder eten. Roer 15 minuten voor tijd de fijngehakte basilicum door de saus en kook je pasta al dente. Schep de gewenste hoeveelheid bolognesesaus door je gekookte pasta en hussel door elkaar voordat je gaat serveren. Want er is één ding wat in mijn keuken ook echt verboden is en dat is pastasaus los (dus zo’n schep bovenop je gekookte pasta) serveren op het bord. Zo heeft echt nog nooit een Italiaan z’n pasta gegeten en lekkerder wordt het er ook niet van. Dus altijd eerst mengen, dan pas serveren ;-).
  • Vergeet je spaghetti bolognese niet te garneren met geraspte Parmezaanse kaas en geniet!
Terug naar de vorige pagina